Koji je najbolji oblik kuhinje?

Prilikom planiranja kuhinje želimo stvoriti prigodno i funkcionalno okruženje jer tu zaista provodimo dosta našeg vremena. Bilo da je naša kuhinja mala i skučena ili velika i prostrana, pametan raspored  i pravilan oblik će nam pomoći da izvučemo maksimum iz nje.

Ne radi se ovdje o pukom raspoređivanju namještaja, ergonomija ima ogromnu ulogu. Ergonomija je nauka o dizajniranju okruženja tako da se ono prilagodi ljudima koji ga koriste, a ne da se ljudi prilagođavaju okruženju.

Radni trokut

Koji god oblik kuhinje da izaberemo, fokus treba usmjeriti na radni trokut. Osmišljen je 1920-ih kao jedna od prvih mjera efikasnosti u kuhinji. Trokut stvara jasan put između prostora za pripremu namirnica i čišćenje (sudoper), površine za kuhanje (pećnica) i prostora za skladištenje hrane (frižider).

Glavni princip je da te tri točke budu dovoljno blizu da smanje nepotrebne korake i energiju, ali ipak i dovoljno daleko da osiguraju nesmetano kretanje.

Koji je najbolji oblik kuhinje ?

Treba odmah na početku istaknuti da ne postoji univerzalni najbolji oblik kuhinje. Njega prilagođavamo prostoru predviđenom za kuhinju, broju ljudi koji će u njoj raditi kao i vremenu koji ćemo u istoj provoditi. Trenutno aktuelni oblici kuhinja su sledeći:

Linearni oblik – kuhinja u jednoj liniji

Kod ovog oblika kuhinje svi kuhinjski elementi, radne površine i kuhinjski aparati nalaze se u jednom nizu.

Najčešće se bira kod malih kuhinja iako ga se može naći i u velikim modernim kuhinjama. Ovakva kuhinja idealna je za uske prostore i prostorije otvorenog tipa. Međutim, nije baš najfunkcionalnija za one koji često kuhaju. Kod ovakvog oblika kuhinje ne može se postići radni trokut. Također, radna površina je često mala, a ako je koristi više od jedne osobe, prepliću im se rute kretanja.

Galerijski oblik – kuhinja s dva paralelna niza

Ovakva kuhinja raspoređena je na dvije suprotne strane.

Ovaj oblik je vrlo praktičan jer se lako formira kuhinjski trokut. Kuhinja je prohodna, čak iako u njoj radi više osoba. Jako je važno voditi računa o udaljenosti dva suprotna dijela koji ne bi smio biti manji od 120cm, kako bi se ormarići i ladice mogli nesmetano otvarati, a da se pri tome ne otežava kretanje.

Ukoliko imate mogućnost, najbolja opcija je ako jednu stranu možete napraviti kao otvorenu radnu jedinicu i na taj način povežete kuhinju sa blagovaonicom ili dnevnim boravkom, što je sada vrlo moderno.

L – oblik

Ovo je najpopularniji i najčešće korišteni oblik kuhinje. Klasičan je i izuzetno prilagodljiv i funkcionalan. Osim toga omogućava formiranje pravilnog kuhinjskog trokuta i ima dovoljno površine za svaku kuhinjsku stanicu.

Glavne prednosti su što omogućuje kuharu funkcionalni radni prostor, ne zahtjeva veliku površinu i može se primjeniti na otvorene, zatvorene i poluotvorene kuhinje. Međutim u velikim kuhinjama, ako se loše rasporede uređaji, mogu biti previše udaljeni. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju, jeste kut. Danas postoje razne ideje kako na kvalitetan način u kuhinji iskoristiti kuteve.

U – oblik

Kuhinja u obliku slova U obično koristi tri zida ili 2 zida sa šankom. Vrlo je funkcionalna i može stvoriti savršeni radni trokut. Ovakve kuhinje uglavnom nemaju problem sa prostorom. Ono na šta je potrebno obratiti pažnju jeste da udaljenost svih strana bude dovoljna da se svi ormarići i ladice mogu otvarati, a da se pri tome možete nesmetano kretati.

Budući da ova kuhinja ima dva kuta bitno je pronaći kvalitetna rješenja i mehanizme kako bi se svaki prostor u kuhinji iskoristio do maksimuma.

G – oblik

Raspored u obliku slova G je varijacija U – oblika, sa dodatkom poluotoka ili djelomičnog četvrtog zida, koji se može koristiti za dodatnu radnu površinu i prostor za odlaganje. Dodavanjem drugog sudopera, ploče za kuhanje ili nape, kuhinja G – oblika može lako da ima dva radna trokuta, omogućavajući potpunu nezavisnost dva kuhara.

Kuhinja sa otokom

Kuhinje s otokom danas su izrazito popularne. Otok može biti prava mala kulinarska oaza i zaista doprinosi ljepšem izgledu kuhinje. On povezuje kuhinju s ostalim prostorijama. Na istom se može staviti radna ploča, ploča za kuhanje, sudoper, mašina za pranje posuđa … Izbora je mnogo i sve zavisi od toga što želite i što vam prostor dozvoljava.

Važno je ostaviti dovoljno prostora oko ostrva kako bi se mogli nesmetano kretati i kako biste mogli otvoriti sva vrata i fioke. Obratite pažnju i na raspored frižidera, sudopere i ploče za kuvanje kako biste dobili pravilan radni trougao i nesmetano se kretali dok pripremate obroke.

Kako renovirati kuhinju?
Korisni trikovi u kuhinji
Close

Close
Kategorije