Kako renovirati kuhinju?

Kuhinja je vaš vjeran suputnik i u prosjeku može da potraje oko 20 godina. Ipak, i ako ste vrlo pažljivi sa njom, čak ni najbolji modeli kuhinje neće ostati neoštećeni vremenom, a vi će te doći do točke u kojoj želite da je renovirate. A kako renovirati kuhinju?

Kada i kako renovirate kuhinju?

Sviđa vam se vaša kuhinja i ne biste pravili novu. Tu i tamo postoji samo neka mala greška ili ogrebotina koju biste htjeli popraviti umjesto da je izmjenite u potpunosti. Kada planirate renoviranje vaše kuhinje, najprije morate razmisliti o troškovima i mogućnostima. Sastavili smo nekoliko savjeta za vas, od brzih prepravki i osvježenja do većih izmjena. Savjetujemo i pomoć stručnjaka u zavisnosti od obujma posla.

Manji projekti kojima možete riješiti problem

  1. Zamjena silikonskih spojeva

Tokom godina, spojevi u vašoj kuhinji prestaju biti vodootporni i postaju korozivni. Ovo pojava normalna je za silikon koji stari tako da ne možete uraditi mnogo toga da to spriječite. Ako voda prodre kroz fuge koje propuštaju iza pločica, to može stvoriti nakupljanje vlage i dovesti do buđi. Korozivna površina može dovesti do promjene boje ili pljesni na silikonskom spoju što izgleda neugledno i može biti štetno po zdravlje. Redovna zamjena silikonskih spojeva može spriječiti ovu pojavu, a istu možete obaviti i sami, uz malo vježbe i spretnosti.

  1. Isticanje pomoću druge zidne boje ili tapeta

Možete napraviti promjenu kompletnog osjećaja vaše kuhinje u jednom danu sa samo malo boje ili uz pomoć efektnih folija za pločice. Međutim, pazite ukoliko se odlučite za farbanje da pokrijete svoju kuhinju, jer u suprotnom mrlje boje mogu pasti na pod ili kuhinjske elemente. Trebalo bi izdvojiti vrijeme oko izbora boje ili dezena, jer svaka boja stvara drugačije raspoloženje. Plava u kuhinji daje osećaj prostora, crvena stvara osjećaj gladi, dok je bijela suzdržana i može, ako se upari sa odgovarajućim bojama odati ugođaj udobnosti i topline.

I poslednji savjet: vodite računa da sve tapete ili boje površine za kuhanje budu vodootporne.

  1. Zamjena kuhinjske slavine

Zamjena kuhinjske slavine može zaista mnogo učiniti za izgled vaše kuhinje. Ako vam je kuhinjska slavina pokvarena ili vam treba nešto novo, efektnije, vrlo je lako možete zamijeniti. Kao naistaknutiji dio kuhinje, nova slavina može u potpunosti transformirati doživljaj vaše kuhinje i osvježiti je.

Ipak, vodite računa da odaberete adekvatnu slavinu. Na našim prostorima se još često događa da je potrebno kupiti slavinu koja ima tri crijeva, odnosno odgovara niskom tlaku vode. Obavezno prije kupovine provjerite koja vam je kuhinjska slavina potrebna, za visoki ili niski tlak.

  1. Nove kuhinjske ručkice

Najprije odvijte stare kuhinjske ručkice i izmjerite rastojanje između rupa za zavrtanje. Koristite postojeće rastojanje za dimenzije novih ručkica. Postoji mnogo „uradi sam“ rješenja za moderne, prilagođene ručkice za ormare.

Veći projekti

  1. Novi pod

Renoviranje poda u kuhinji jedna je od najupečatljivijih stvari koje možete uraditi u redizajniranju kuhinje. Možete postići izgled koji želite zahvaljujući ogromnom nizu laminata i vinilnih podova, a odlična stvar je što se često mogu postaviti direktno na stare pločice. Redekoracija vinilnim podom se pokazala kao veoma isplativa opcija dok za druge vrste podova, ipak morate izdvojiti malo više novca.

  1. Zamjena radne ploče

Radna ploča se s vremenom može oštetiti ili prosto možete poželjeti da imate drugačiji dezen ili kvalitetniji materijal. Međutim, zamjena radne ploče nije tako laka kao što biste očekivali. U zavisnosti od proizvođača i materijala, radna ploča i kuhinjski okvir mogu ne samo da budu zaglavljeni ili uvrnuti, već i – kao u slučaju prirodnog kamena – zaljepljeni silikonom, tako da se podne jedinice mogu oštetiti u trenutku kada odvojite radnu ploču. Prepustite ovaj posao stručnjaku da biste si napravili uštedu u vidu potencijalnog problema koji može pojaviti.

A ako ste odlučili za zamjenu radne ploče, razmislite i o zamjeni sudopera u sklopu renoviranja kuhinje, to je odlična prilika. Mnogi sudoperi od nehrđajućeg čelika postaju blijedi tokom godina korištenja, sa ogrebotinama i tragovima kamenca. Kada kupite novu radnu ploču, također imate priliku da ugradite veći sudoper ili sudoper drugačijeg oblika i materijala ako vam se onaj stari pokazao lošim

A zamjena vaših električnih uređaja?

Naravno, kada renovirate kuhinju, fokusirat će te se na područja koja su manjkava ili više ne izgledaju privlačno. Tehnička oprema svakako može biti meta zamjene. Oni koji vole kuhanje, daju prednost novim uređajima, praktičnosti pri kuhanju i pečenju i inovativnoj tehnologiji. Novi frižideri, pećnice, mašine za pranje posuđa se takođe često mogu naknadno ugraditi. Šta god izabrali, naglašavamo da ih uvijek trebaju priključiti samo stručni tehničari.

 

Kako odabrati sudoper?
Koji je najbolji oblik kuhinje?
Close

Close
Kategorije