Mala kuhinja? Stvorite mjesto :)

Kada vam je kuhinja mala, morate optimalno iskoristiti svaki njen centimetar. Kod takvih kuhinja ništa se ne smije prepustiti slučaju, dakle organizacija do najsitnijeg detalja veoma je važna.

Unesite mir kroz bolju organizaciju

Preferirajte ormare koji imaju jasnu optiku, npr. s frontama koje unose mir u prostoriju. Ali to nikako ne znači da se trebate odreći otvorenih polica i šipki. Sa kliznim sistemima – ladicama ili inox korpicama – možete komforno pristupiti vašim podormarima. Ukoliko vam slučajno nedostaje mjesta u prostorima za odlaganje, trebali bi u potpunosti iskoristiti punu dubinu elemenata.

Sa svjetlom do toplije atmosfere

I osvjetljenje kod ovakvih kuhinja igra veoma važnu ulogu. Više manjih, okretnih rozetni na plafonu ili na reflektori u šinama će vam dati dobar raspored svijetlosti, dok će viseće lampe/lusteri da vam vizualno umanje prostor.

Pobrinite se za dodatno svijetlo ispod gornjih elemenata i iznad radne ploče. To je posebno važno na mjestima gdje nema prirodnog osvjetljenja.

Prilagodite vrata

Po potrebi se vrata koja razdvajaju prostoriju gdje je kuhinja mogu montirati obrnuto, odnosno da se otvaraju prema van. Također se mogu zamjeniti sa kliznim vratima ili  se ukloniti u potpunosti.

Problem sa malom radnom pločom

Radna površina kod ovakvih kuhinja uvijek je suviše mala. Usprkos tome i za ovaj problem postoje razna rješenja, kao što su ploče koje klize ispod radne površine ili stol na rasklapanje montiran na zidu ili ispod prozora.

Posebno korisno je proširenje radne površine na mjestu gdje se radi priprema hrane. Najveći dio posla kod pripreme hrane se svakako obavlja iznad sudopera. Iz tog razloga sudoperi ne služe samo za pranje posuđa, već služe i za pripremu hrane kroz njihove dodatne funkcionalnosti.

Sudoper u punoj funkcionalnosti

U maloj kuhinji efikasnost radnog procesa je neophodna. Iz tog razloga je i površinu sudopera potrebno dobro isplanirati. Postoje sudoperi sa posebnim priborom koji uvelike olakšavaju rad. Zato je bitno da razmislite što najčešće radite pokraj ili u sudoperu. Često peremo voće i povrće, a odmah pored i sjeckamo.

Ukoliko se gleda iz perspektive pripreme hrane, razni pribori mogu vam omogućiti dodatne funkcionalnosti u pripremi. Jer onda je, npr. daska za rezanje koja se može staviti kako na ocjednu površinu, tako i preko samog korita sudopera, izrazito praktična.

Sudoper je mjesto za pripremu hrane

Npr. integrirana međurazina na sudoperu BLANCO Etagon vam daje jedan nivo više, odnosno međurazinu na kojoj se može dodatno raditi. Rešetke koje idu uz sudoper i koje mogu da se postave na toj međurazini su idealne za postavljanje posuda. Pri tome npr. povrće može da se sjecka na dasci za rezanje koja je postavljena iznad rešetki, tako da se sjeckani sadržaj direktno ubacuje u posudu.

Sa ovakvom funkcionalnošću sebi stvarate veću slobodu u pripremi hrane za svoju obitelj i prijatelje, iako je prostor kuhinje kompaktan.

Kuhinja za ljevake
Sudoper ispod prozora?
Close

Close
Kategorije