NE ZABORAVITE OPRATI RUKE


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\Domains\kovinoplast.ba\wwwroot\blanco\wp-content\themes\kovinoplast\template-parts\post-taxonomies.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\Domains\kovinoplast.ba\wwwroot\blanco\wp-content\themes\kovinoplast\template-parts\post-taxonomies.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\Domains\kovinoplast.ba\wwwroot\blanco\wp-content\themes\kovinoplast\template-parts\post-taxonomies.php on line 43

bez kuhanja bez čistih ruku

Kuhinjske zadatke nije moguće obaviti bez upotrebe ruku, tako da svi znamo da priprema jela znači i temeljno pranje ruku. Napokon, zajedno sa sigurnošću, čistoća je jedan od najvažnijih kriterija u kuhinji.


Kako pravilno oprati ruke Ruke

temeljito operite sapunom i vodom, pazeći da i vaši nokti budu čisti. Točna temperatura vode nije bitna, ali ne bi trebala biti toliko vruća da ošteti vašu kožu. Učinak pranja ruku koji smanjuje klice svodi se na sapun i mehaničke pokrete ruku, dok se klice ispiraju s vaših ruku. Trebate posvetiti najmanje 20-30 sekundi pranju ruku. Ne zaboravite da perete ne samo dlanove, već i vrhove prstiju, leđa i razmake među prstima. I ne zaboravite skinuti vjenčani prsten ili druge prstenje.

Tekućina za pranje nije prikladna za pranje ruku.Mnogi ljudi često koriste tekućinu za pranje ruku kako bi brzo umivali ruke u kuhinji. Međutim, pH vrijednost ovog čini ga neprikladnim za vaše ruke. Bolje je koristiti sapun za ruke, jer lipidni premaz štiti kožu i ne može se oštetiti. Zdrava koža je u osnovi manje ranjiva.

Vlažne ruke brže prenose klice Budući da su vlažne ruke pravi raj za klice, dopuštajući im da se množe i do 500 puta brže, posebno je važno nakon pranja temeljito osušiti ruke. Koristite poseban ručnik za čaj ili papirnati ručnik. Budite oprezni s ručnicima za čaj, jer su često vlažni i utočište bakterija. Trebalo bi ih redovno mijenjati i perati na 60 °. Važno je pravilno paziti na ruke, posebno tokom hladnog vremena. Pranje sapunom i vodom oštećuje zaštitnu barijeru kože i ispire masti. Da biste suzbili ovaj efekat, trebalo bi redovno koristiti i kremu za ruke.

 


Prenošenje mikroba koje se prenose hranom Također biste trebali oprati ruke između različitih koraka u procesu kuhanja kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju. Prenošenje klica iz jedne hrane u drugu poznata je kao unakrsna kontaminacija. To znači da bakterije mogu biti čak i opasne ako se ubiju tijekom kuhanja kontaminirane hrane. Na primjer, to se može dogoditi pri prebacivanju između ribe ili mesa i sirovih sastojaka, kao što se to često događa pri pripremanju povrća ili salate.

Moram li dezinficirati ruke? Na policama supermarketa rastu sapuni i perionice s oznakom “antibakterijski”. Sadrže tvari koje mogu ubiti razne patogene poput bakterija i gljivica ili barem pomoći da se spriječe da se razmnožavaju. Međutim, pranje potpuno normalnim sapunom je sasvim dovoljno. Dezinfekcija ruku je nepotrebna u kućnim kuhinjama i staviće nepotrebno opterećenje na vašu kožu i okolinu.

Pazite na posuđe za kuhanje Očistite noževe, daske za sječenje i radne ploče nakon što radite sa sirovim mesom ili ribom i prije upotrebe istih pomagala za rezanje povrća. U idealnom slučaju trebali biste koristiti različite daske i noževe za različite namirnice. Razmislite o promjeni ploča za sjeckanje toliko često.