6 ZLATNIH PRAVILA ZA PRANJE RUKU


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\Domains\kovinoplast.ba\wwwroot\blanco\wp-content\themes\kovinoplast\template-parts\post-taxonomies.php on line 9

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\Domains\kovinoplast.ba\wwwroot\blanco\wp-content\themes\kovinoplast\template-parts\post-taxonomies.php on line 26

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in D:\Domains\kovinoplast.ba\wwwroot\blanco\wp-content\themes\kovinoplast\template-parts\post-taxonomies.php on line 43

Kad se isplati oprati rukom?

Mnogi ljudi peru umivanje kao napornu sitnicu. Srećom, perilice posuđa sada su standardna značajka gotovo svake kuhinje. Oni čine savršenu pomoć u domaćinstvu i olakšavaju vam svakodnevne zadatke. Zahvaljujući maloj potrošnji vode i energije, većina mašina za pranje suđa je čak i ekonomičnija i ekološki prihvatljija od pranja ruku. Ali ne može se sve ili treba očistiti u perilici posuđa.

6 zlatnih pravila za pranje ruku

U sudoperu pripadaju obložene tave, staklene čaše i određeni materijali, poput drveta. Također ćete morati ručno očistiti spaljena dna lonca kada dođe vrijeme za pranje. Ovdje smo sastavili nekoliko savjeta i trikova kako bi vam bilo da pranje ne postane dosadna sitnica. Kako se pravilno isprati – i istovremeno učiniti nešto dobro za sebe i okolinu!

1. Odložite ostatke hrane

Bez obzira da li perilicu rublja upotrebljavate ili ručno perite ručno, prije svega biste se trebali riješiti većih komada otpada od hrane. Razlog je taj što ostaci hrane mogu začepiti odvod sudopera i perilice posuđa. Odlaganje ostataka je posebno jednostavno ako imate sistem za upravljanje otpadom integriran direktno ispod sudopera:

a. Za prednje i ladice za izvlačenje posebno su pogodni sustavi otpada BLANCO SELECT i BLANCO FLEXON s kombiniranom organizacijskom ladicom.

b. Za vrata sa šarkama postoje BLANCO BOTTOM PRO i BLANCO SINGOLO koje možete montirati na dno osnovnog ormarića i izvući na šine.

c. Ugrađeni sakupljač otpada BLANCO SOLON posebno je praktičan za odlaganje komposta i organskog otpada i može se jednostavno integrirati u radnu površinu.

 

2. Namočite sagorijele materije

Osušene, izgorene ostatke hrane lakše je ukloniti ako ih prvo natopite. Crna, izgorela dna lonca mogu se nositi sa mješavinom tekućine za pranje, soli i vode. Pažljivo promiješajte smjesu i ravnomjerno je rasporedite. Izbegavajte pilinge ako je moguće, jer to može izazvati ogrebotine. Tvrdoglavi ostaci mogu se nježno ukloniti drvenom lopaticom.

3. Rasporedite svoje pranje

Osnovni princip je da što je posuđe prljavije, to ćete ga kasnije isprati. Drugim riječima, prvo dolaze čaše, zatim šolje, tanjiri i pribor za jelo. Na kraju su lonci i zdjelice, posebno ako su u njih goreli ostaci. Posude namazane masnoćom također bi trebalo očistiti samo na kraju vašeg pranja. Ako je potrebno, namočite vrlo prljave predmete prije pranja.


4. Ne perite posuđe pod tekućom vodom

Ako ostavljate vodu tokom ispiranja posuđa, znači da nepotrebno trošite resurse. Bolje je skupiti sve što ne može u perilici posuđa i zatim ga oprati u napola punoj posudi sudopera. Što je više, toplija je voda i lakše je uklanjati masti. Napomena: dodajte nekoliko kapi tekućine za pranje nakon što već stavite malo vode u posudu. To pomaže u očuvanju okoliša i sprječava prekomjernu pjenu. Ova mrlja može ostaviti tragove kada se vaše suđe osuši. BLANCO dozator sapuna pomaže da se izdvoji tekućina za pranje i izgleda mnogo elegantnije od plastične boce proizvoda za čišćenje.

5. Ostavite suđe da se suše na zraku

 

Ručnike za čaj takođe je potrebno oprati. Smanjite sredstva koja su potrebna i vrijeme potrebno da se osuši ostavljajući posuđe da se osuši na zraku.

 

To je savršeno praktično uz pametne dodatke za sudopere kompanije BLANCO. Umotana u posudu, plutajuća mreža stvara dodatnu funkcionalnu razinu za sušenje posuđa. Alternativno, praktičnu košaru za posuđe možete jednostavno staviti na dno posude ili nadograditi svoj odvodnik s podesivim spremnikom za kapanje.


6. Osigurajte higijenu na sudoperu

 Vlažne spužve i krpe savršeno su uzgajalište mikroba, poput bakterija i plijesni. Da biste to izbjegli, ostavite da se krpe, sunđeri i krpe u potpunosti osuše nakon što operete. Posuđe za čišćenje koje svakodnevno koristite treba zamijeniti nakon tjedan dana, Ručnike za čaj perite redovito na najmanje 60 stepeni, tako da bilo kakve klice nemaju šansu.

Ispustite prljavu vodu pritiskom na dugme

Dovoljan je nježni dodir za otvaranje ili zatvaranje odljeva sudopera kao da je čarolijom. Daljinski upravljači za odvod BLANCO isporučuju se u različitim verzijama:

SensorControl Blue upravlja se preko senzora na dodir i ima plavi LED signal koji pokazuje je li odvod otvoren ili zatvoren. Prljavu vodu možete isprazniti bez potrebe da dopirete u nju rukama.

PushControl je mehanički ali jednako elegantan daljinski upravljač napravljen od nehrđajućeg čelika koji se može integrirati u otvor za slavinu ili radnu površinu tako da se gotovo u potpunosti isprazni. Otvor i zatvorite odvod jednostavnim pritiskom na gumb.

Daljinski upravljači za ispuštanje iz dizajnerskog asortimana posebno su razvijeni za slavine mješalice BLANCO. Postavljeni su malo više i strše iz radne površine poput malog cilindra pored slavine. Oni rade i jednim jednostavnim dodirom gumba, tako da vam ruke ostaju suve.

To znači da pranje rublja nije naporna sitnica, već ugodan dio vaše svakodnevice: otkrijte čari svog sudopera pomoću BLANCO-a i u trenu dočarajte pjenušave čaše i očistite posuđe.


Čak i vaš sudoper treba pranje Imati sudoper koji vam zrači tokom jutarnje kafe, sigurno će vas dobro raspoložiti. Američka poznavateljica Marla Cilley, poznata i kao “Flylady”, to je svjesna. Kao njen prvi korak ka uspostavljanju reda u vašem domu i uspostavljanju ravnoteže u vašoj svakodnevici, ona propisuje 15-minutnu večernju rutinu. Usredotočuje se na visoko polirani kuhinjski sudoper. Za to je najbolje koristiti krpu od mikrovlakana. Još jedna prednost poliranja sudopera svake večeri je ta što u vašem sudoperu neće ostati tvrdokorni tragovi ili pruge kamenca. Ako uočite takve tragove, sljedeći savjeti će vam pomoći:

Silgranit sudoperi i vrlo otporni na ogrebotine, čineći ih jednostavnim za čišćenje. Zaštitne ostatke i masne ostatke lako je ukloniti podloškom za čišćenje, vodom i malo tekućine za pranje. Savjet: Sprečite mrlje od kamenca tako što ćete suši Silgranit suho trljati krpom od mikrovlakana nakon svake upotrebe.